Wednesday, July 3, 2013

Pulau Pinang Cuti cuti Malaysia

Assalammualaikum dan salam rindu buat pembaca setia mahupun pembaca baru , selamat datang ke blog yang tak seberapa menarik ni , terima kasih kerana memilih blog anne ya !

Selesai seminggu practical anne pun keluar kota Selangor bercuti ke Pulau Pinang .. 
Banyak dah gambar upload kat instagram .. 
Thank you mak lang bawa anne jalan pinang .. 
Anne gi rombongan dengan guru guru SJK (C) Damansara .. 
Amboi nak bermalam atas kapal 3 bas gerak .. 
Se awal 5.30 am dah gerak dari rumah .. 
Sampai sekolah dalam 5.45 am anne cop tempat duduk , okay depan sekali .. 
Katanya bas gerak pukul 6.15 am .. 
Kami yang muslim solat subuh kat surau sekolah lah ..

Masa perjalanan dalam bus tu , anne tak dapat tidur pun .. 
Sebab nak menikmati perjalanan ken .. 
Over excited al maklumlah orang tak pernah ke penang kata nya .. 
Suasana hening dipagi hari gitu kelass .. 
Kalau bosan apa lagi online lah , ken bawa tab .. 
Dalam perjalanan tu banyak kali gak bas berhenti dekat perhentian .. 
Biasa lah bawa budak .. 
Nak itu nak ini , eh bukan budak je nak mak ayah budak pun nak jugak okay ..

Bile dah sampai area pinang , merasa la naik jambatan Pulau Pinang yang menakjubkan tu , nampak juga jambatan kedua .. 
Wah Alhamdulillah dapat juga merasa semua ni dengan keizinan Allah maha besar .. 
Siap dalam bas pun ber instagram bagai , yes whatever hodoh je rasa ! 
Perjalanan diteruskan ke kilang pembuatan akar kayu lah , ala herba gitu .. 
Biasa lah dah ikut pun travel sekolah cina dibawanya kita ke tempat cina tapi mestilah ditanggung halal , kami yang muslim semua tak la berbelanja sangat just tengok la jugak ..

Ceita pasal lunch dan zohor kami di area mane ye tak sure tapi rasanya Air Hitam ada kuil budha yang berhala dia besar tu , menyentuh tentang pandangan senibina bangunan tu yes menarik , ukiran buatan manusia tuh .. 
Selepas tu kami teruskan perjalan , pemandu pelancong sempat bawa kami melihat lukisan jalanan , di sekitar Bandar .. 
Art Street tapi malangnya ada yang dah ditelan hari , warna dan lukisan dia dah luntur .. 
Anne sempat lah bergambar gitu , biasalah .. 
Dapat tengok menara Acheh jugak walaupun tersorok kedalam sebenarnya ..


Sampai kapal pukul berapa ya hari tu eh memang tak ingat pulak .. 
Yang pastinya dah petang lah ..
Dah sampai kat laut tu dah nampak pun kapal besar , eh teruja mak .. 
Sorry lah I tak pernah naik kapal ke feri ke ada atas air , it is so not me .. 
Masa study kat kolej dulu ada lah dengan kawan kawan , tu lah first time naik sampan , but sampai sekarang kalau nampak sungai tu macam tak percaya je .. 
Tak berani dah kot nak naik sampan lagi haha ..

Bile dah sampai , takan duk je dalam bas ken .. 
Turun bas lah hey angkat beg kita tarik semua tak menyabar sangat dah .. 
Rehat dulu , tunggu kad dan pendaftaran siap .. 
Disebabkan belambak manusia eh eh ramai orang ken .. 
Kene lah tunggu lama jugak .. 

Bila kad dah siap nak kene beratur pulak ada banyak benda nak check .. 
ala macam naik kapal terbang jugak sama .. 

Cek kad nama dan ic bila dah lepas dia bagi towel lembab yang sangat wangi untuk lap apa apa lah peluh menunggu gitu .. 
check kat dalam pulak kali kedua sama juga kad dan ic lepas tu dia spray tangan kita hand sanitizer then okay sudah .. 
Sampai sebelum masuk dia sambut kita , semua cun cun hensem hensem gitu ! 
Eh ni belum masuk kapal lagi okay baru kat jeti haha ..

Now perjalanan dalam kapal sudah , sebelum masuk ke lobi kita kene lah hantar barang kita dia nak check lah then tunjuk kad kita .. 
Bermula lah percutian di atas air , fuyoh .. 
Bagi sesiapa yang tiada socket plag antarabangsa boleh la ke lobi bagi deposit RM20 nanti dah pulang barang dia pulang duit .. 
Kami tak lah sebab mak lang memang dah bawa siap dari rumah ,dia memang kaki travel pun tahu je lah apa yang harus dibawa ken ..
Kita tak panggil room ya sayang kita panggil cabin .. 
Bila sampai cabin tu usha lah dulu kemudahan and tempat tidur semua .. 
Kenangan harus ada lah ken jangan lupa nak ambil gambar okay , chikecik sudah sepuluh snap kot haha .. 

Memandang kan sudah kelaparan kami , terus lah cari makan ..
Makan pun dekat tingkat atas open area depan kolam renang siap ada penyanyi bagai .. 
Okay sangat lah , anne rasa semua patut merasa lah ala ala titanic gitu haha ..
Buffet dia ada macam macam style makanan , biasalah untuk kepastian sebelum makan kita bertanya halal ken , yes halal pasti .. 
Makan makan jalan jalan ambil angin laut eh dah malam rupanya dalam pukul 8pm gitu .. 
Anne dengan alang terus turun ke cabin kami untuk solat dan berehat sebentar katanya ..

Masa dalam cabin tu anne pun buat la apa yang patut .. 
Cadangnya 9.30pm ada magic show dan macam macam lagi la aktiviti malam .. 
Sorry to say kami terlajak kapal , tidur sampai ke pagi lah haha .. 
Bangun pagi sudah .. 
Actually memang berada di kapal adalah persinggahan malam kami sahaja kerana tentatif program dan waktu perjalanan sudah memakan masa yang lama ..

Esok pagi tu  , kami naik untuk breakfast lah .. 
Selesai kami balik ke cabin dan kemas semua bagasi kami , wah ! 
Masa nak balik ada lah jugak rasa macam tak cukup rasa sekejap ken tapi apa kan daya perjalanan hidup tetap akan diteruskan .. 
Walaupun berat kaki ku melangkah , tetap memberanikan diri terus maju setapak ke setapak seterusnya .. 
Wah macam ayat novel pulak padahal tak baca pun novel ken .. 
Okay la cukup waktu dalam 10 .30am Star Cruise kita tiba di jeti tempat kami mulakan langkah dan harapan pertama sebelum masuk ke kapal .. 
Tiba masa untuk check out pun ..


Pengalaman bermalam di kapal besar Star Cruises Libra , anne rasa menarik tapi bila terkenang kisah kisah kapal karam , hati mula tak senang dibuatnya .. 
Tengok tingkap cabin suasana luar gelap , handphone dan gajet mula tiada liputan naik bulu roma .. 
Bila difikirkan balik bukan lama pun pelayaran ken , berdoa sahaja la mampu ..
 Anne rasa one day anne akan merasa lagi kot naik kapal haha kalau berkesempatan .. 
By the way , anne ade instagram updated , boleh la korang singgah nanti ya ..

Kini , cerita sudah berada di darat jeng jeng .. 
Dah check out semua siap terus naik bas ke perkampungan air , maksudnya rumah mereka sebelah jeti lah atas air gitu .. 
Kebetulan mereka memanfaatkan kesempatan yang ada , mereka berniaga barangan yang boleh menarik hati pelancong seperti topi , rantai . key chain dan cenderamata yang lain ..
 Ada lah juga barang yang anne beli buat kenangan .. 
Anne kalau kemana mesti akan beli magnet peti sejuk haha wajib !

Destinasi kita seterunya berdekatan kawasan setempat juga iaitu Penang Hill .. 
Kata orang  tidak lengkap sekiranya kita ke Pulau Pinang jika kita tidak singgah untuk meninjau keindahan alam di Penang Hill juga terkenal dengan panggilan Bukit Bendera .. 
Kalau nak suruh anne mendaki bukit naik tangga memang tak lah sebab tourist kami penat beratur belikan tiket , haha .. 
Walaupun kawasan tersebut sedang dalam  aktiviti pembaik pulih , orang ramai masih boleh menikmati sebahagian dan keretapi juga ditahap yang baik .. 
Sekarang keretapi bukit bendera maju dah weh ada aircond kelas kau maria ..

Ok okay teruskan membebel , pembaca memang suka anne membebel kot ..  
Perjalanan diteruskan ke Perak pula , kami singgah ni sebab nak beli buah limau bali yang sangat terkenal kat sini , kami singgah kat sekitar Ipoh .. 
Anne rasa inilah pertama kali anne sampai Aeon Ipoh haha , macam sampai mane tah padahal Aeon je pun .. Kami makan malam dah solat ..

Dalam 9 pm kami baru gerak dari Ipoh terus balik ke Damansara .. 
Okay walaupun dalam masa yang singkat kami berjalan selatan ke utara ke selatan ..
Bagi anne ini adalah antara pengalaman percutiaan teridah .. 
Buat pembaca setia terima kasih sudi menyinggah nak menjenguk entry .. 
Anne harap entry kali ni akan membuatkan pembaca dapat membayangkan dan menarik ramai lagi pelancong ke Pulau Pinang ..

Salam ikhlas dari hati , Anne Amtiyaj ..


2 comments:

  1. so that paintings are in bandar art street ? dah lama cari ! thanks :)

    ReplyDelete