Monday, March 18, 2013

Kitar Semula Kertas Menjadi Bekas Berguna - Recycle The Paper Please !

Assalammualaikum dan salam 1 Malaysia semua ..

Macam tajuk entry tu lah ken ..
Actually benda ni anne buat untuk presentation english that day pasal proses and procedure :)

Sebenarnya benda ni lagi cun kalau dapat buat guna majalah or apa bahan daripada kertas guna semula , macam majalah , surat kabar ,buku buku lama .. 
Sebab lagi jimat and lagi elok sebenarnya.. 

Untuk buat kotak ni , mesti lah ada : 

KERTAS , GUNTING , GAM , TAPE , PENSIL PEMADAM PEMBARIS dan sewaktu dengan nya ..

Tapak , pasti ken yang ori !
Diatas ni untuk dia punya tapak , gunakan sebarang benda or kertas yang tebal ..
Yang atas ni anne buat sendiri guna kotak biskut .. 
Anne gunting and balut dengan kertas pembungkus hadiah ..

Kertas yang telah digulungkan !
Untuk buat seperti diatas , ambil pensil dan pembaris lukis pada kertas saiz yang kita mahukan ..
Sama kan saiz kertas dah sekali je gunting biar cepat dan mudahkan kerja ..

Kemudian ambil sekeping kertas yang telah digunting tadi lekat tape pada hujung nya , gunakan pen sebagai acuan gulungan ..

# Pergh sumpah penat menggulung , thank you roomates semua tolong gulungkan masa ceramah SHAM KAMIKAZEE datang PSIS haha ! 
- Nani , Teyha and Emi -

Gulungan yang telah di gam kan bersama :)
Next step , arrange the paper coil :)
Susun gulungan kertas kita tu kepada bentuk yang kita nak la , lekatkan satu dengan yang lain menggunakan gam uhu , biar kuat kukuh , lagi kuat letak tape sekali ..

# nampak tak warna warni warnu warne dia sangat comel mel mel !

Siap semua baru adjust tapak tau tau !
Last bila dah susun tadi siap semua dengan bentuk yang korang nak buat , lekatkan dengan base dia , tapak tu biar kuat , tebal lagi bagus , boleh la humban macam macam nanti :)

Hasilnya :)

Macam gula gula , apa nak makan ? try la !
Dari lobang tu boleh la sumbat pen sebab acuan dia pen ken ken , heheh hope korang dapat mencuba dengan idea kreatif enovatif korang , buat jangan tak buat !

Tersergam indah kat meja anne :)
Bila tengan habis idea sendiri , macam syok je walaupun agak payah sikit , sikit je ..
Sebab kerajinan dapat la cenonit besar tu je box nye , hello dapat memuatkan my perfume , aroma theraphy oil and casio watch :)

Korang try sendiri nanti , kalau x faham boleh contact anne ajar kan nanti , thank you sudi singgah !

2 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuu tulah anne sendiri pun rasa macam tu :)

      Delete