Thursday, March 21, 2013

Best Cousin Forever SPM Straight 9A's

8:07 PM 0 Comments
Assalammualaikum and selamat malam semua ..

Macam semua orang tahu kat Malaysia hari ni result SPM dah keluar , kawan anne banyak gak yang SPM candidates but entry ni untuk cousin anne yang anne paling sayangi ..
NURUL AIDA , see nama pun nak sama NURUL AIN !

Ni aida muka pakai baju sekolah , pengawas haha walaupun dia tak suka ..
Anne dengan dia memang kamcing sangat lah ..
Kalau kita berkahwan kiranya kita bestfriend forever la BFF ..
Kalau dapat cari entry ada je anne publish khas wish birthday dia ..
Kalau ada family event kita akan contact each other untuk discuss pasal nak melaram pakai apa ..
Hang out , merayap sama sama kalau aida balik kampung : Damansara !

Ni masa aida datang rumah anne untuk majlis cukur jambul anak buah anne ,
eh anak buah kaim : Adriana Nur Balqis
Ni masa vacation kami kt sepang lama dah : shoot sendiri ikut saat tu !
So alhamdulillah , Aida berjaya jadi antara pelajar cemerlang kat sekolah dia , untung lah mana dia sekolah mesti dia antara best student ..
Aida mungkin kesabaran aida selama ni terbalas , kami ahli keluarga bangga dengan aida ..

Ni masa wedding abang first anne belah perempuan dekat :
Restoran Idaman Corner Damansara bertemakan arabian !
Mungkin orang nak kata tak semestinya dia yang dapat seluruh A boleh dapat 4 flat masa kat Universiti nanti  ken ken , memang lah masa akan datang kita tak tahu , sekurangnya tak salah kita nak meraikan kejayaan dia sekarang , sebab susah kot bukan senang nak berjaya ..

Ni masa raya haji kat kampung kami : Damansara 
UPSR 4A's , PMR 8A's , SPM 9A's semua pun A A A dia dah kebas ..

P/s : Thank you aida selalu ada untuk ain , kita share itu dan ini , susah payah kita bersama telinga kita dengar , sayang aida sangat .. Ain doakan aida terus maju jaya and dapat sambung study kalau tak kau oversea London macam mummy pun dapat lah kat Malaysia ni okay , amin !

Take care aida !
Kirim salam kat semua tau aida , mummy ayah ashraf and alya ..

Okay itu sahaja , apa pun TAHNIAH nurul aida :)

Kepada yang lain lain tak kisah la korang ada A ke takde A ke , hidup mesti diteruskan banyak lagi cabang lain untuk berjaya , ingat tak semestinya kita tak berjaya sekarang kita tak berjaya pada masa akan datang okay adik adik kakak dengan kakak pun akan ingat , ingat ni all the best TAHNIAH juga sebab berjaya ada SPM untuk korang ..

Terima kasih duhai si pembaca setia !

Monday, March 18, 2013

Kitar Semula Kertas Menjadi Bekas Berguna - Recycle The Paper Please !

6:27 PM 2 Comments
Assalammualaikum dan salam 1 Malaysia semua ..

Macam tajuk entry tu lah ken ..
Actually benda ni anne buat untuk presentation english that day pasal proses and procedure :)

Sebenarnya benda ni lagi cun kalau dapat buat guna majalah or apa bahan daripada kertas guna semula , macam majalah , surat kabar ,buku buku lama .. 
Sebab lagi jimat and lagi elok sebenarnya.. 

Untuk buat kotak ni , mesti lah ada : 

KERTAS , GUNTING , GAM , TAPE , PENSIL PEMADAM PEMBARIS dan sewaktu dengan nya ..

Tapak , pasti ken yang ori !
Diatas ni untuk dia punya tapak , gunakan sebarang benda or kertas yang tebal ..
Yang atas ni anne buat sendiri guna kotak biskut .. 
Anne gunting and balut dengan kertas pembungkus hadiah ..

Kertas yang telah digulungkan !
Untuk buat seperti diatas , ambil pensil dan pembaris lukis pada kertas saiz yang kita mahukan ..
Sama kan saiz kertas dah sekali je gunting biar cepat dan mudahkan kerja ..

Kemudian ambil sekeping kertas yang telah digunting tadi lekat tape pada hujung nya , gunakan pen sebagai acuan gulungan ..

# Pergh sumpah penat menggulung , thank you roomates semua tolong gulungkan masa ceramah SHAM KAMIKAZEE datang PSIS haha ! 
- Nani , Teyha and Emi -

Gulungan yang telah di gam kan bersama :)
Next step , arrange the paper coil :)
Susun gulungan kertas kita tu kepada bentuk yang kita nak la , lekatkan satu dengan yang lain menggunakan gam uhu , biar kuat kukuh , lagi kuat letak tape sekali ..

# nampak tak warna warni warnu warne dia sangat comel mel mel !

Siap semua baru adjust tapak tau tau !
Last bila dah susun tadi siap semua dengan bentuk yang korang nak buat , lekatkan dengan base dia , tapak tu biar kuat , tebal lagi bagus , boleh la humban macam macam nanti :)

Hasilnya :)

Macam gula gula , apa nak makan ? try la !
Dari lobang tu boleh la sumbat pen sebab acuan dia pen ken ken , heheh hope korang dapat mencuba dengan idea kreatif enovatif korang , buat jangan tak buat !

Tersergam indah kat meja anne :)
Bila tengan habis idea sendiri , macam syok je walaupun agak payah sikit , sikit je ..
Sebab kerajinan dapat la cenonit besar tu je box nye , hello dapat memuatkan my perfume , aroma theraphy oil and casio watch :)

Korang try sendiri nanti , kalau x faham boleh contact anne ajar kan nanti , thank you sudi singgah !

Saturday, March 16, 2013

Photoshoot : Gadis Melayu Kampung

9:16 AM 2 Comments
Assalammualaikum dan selamat pagi sabtu semua , salam 1 Malaysia :)

Walaupun anne rasa gambar gambar ni dah ada kat merata tempat , akan tetapi kat blog anne belum ada update lagi ken ken , bukan apa anne kena lah cerita storey mory about this ..
Paling tidak anne menghargai orang yang dah terlibat secara lansung or tidak lansung dalam ini cerita , #eh !

Simple make up , just apa entah si nani conteng : Azzati Hanani thank you my cutey roomates !
Lovely Fateha : Teyha Sailormoon thank you juga sebab teman anne bersama ..
Encik photographer : terima kasih !

Photographer : Kevin Chua
So walaupun waktu hujan renyai anne still bersemangat sebab dah lama tak photoshoot sejak menjak masuk study ni , almaklum lah minat dan kerjaya tersemat setia dalam sanubari , katanya !

LOKASI : SUNGAI BURUNG , SABAK BERNAM
Actually nak buat dekat kawasan sawah padi , tetapi lokasi tu hujan lebat and abang ijad photographer pun fikir macam macam plan , durr ..

Photographer : Jay Al - Dunjuni
Kali ni apa yang and suka dapat try usha muka sendiri jadi IR , by the way kalau korang nampak lain lain jenis cara gambar sebab memang lain lain style IR photographer ni , okay !

Photographer : Ijad Photographer
Ijad Photographer
Ijad Photographer 
Ijad Photographer
Ha ha ha jangan jelly kay sesiapa yang terasa nak tu , boleh je korang contact photographer dia untuk deal apa apa photoshoot :)
Eh nampak empat ( 4 ) gambar diatas tu " Ijad Photographer " .. 
Boleh la korang LIKE page facebook dia nanti ..
So nak bagi tahu ni IR punya style memang style sebab dia menarik lah , haiya !

Photographer : Shah Rol

Dari Canon 1000D Avatar FC ..
( Kalau ada yang nak beli , berminat dengan camera tu ! boleh PM abang Shah Rol  )
Okay rasanya yang abang shahrol ni tak IR sangat kot ..

Normal and nampak tak macam sweet kat situ , cehh !! 
Huhu but yes i love this , guna dp facebook Anne Amtiyaj :)

Photographer : Kamal GambarGrafi
Photographer : Kamal GambarGrafi
okay nampak tersenyum lebar , waktu ni senja dah kot macam sesi photography nak habis , anne pun nak balik poli dah , so happy !!

Balik kamsis pun happy sebab , stress belajar kurang sikit .. 
Just sekarang ni rindu kat my high heels yang 5 6 7 inches duduk diam kat rumah , sabar ya sayang balik Damansara i jumpa u #tumittinggi :)

so kalau nak tengok banyak lagi koleksi photoshoot sini LIKE :
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150320437228299.343951.636758298&type=3

wah anne sempat promo , okay lah apa apa terima kasih semua terus menyokong anne ! 

Tradisional Malay House - Model

7:13 AM 0 Comments
Assalammualaikum and selamat selamat semua ..

Untuk tugasan working drawing adalah buat malay house anne ber partner kan dengan si cik Siti Zubaidah kita , alhamdulillah Allah permudahkan kerja kami ..

Dah submit pun walaupun macam ni je , yang hado !

hahaha janji hantar , bila terkenang macam macam masalah waktu tu rasa syukur dapat siapkan ..

Mana tak nya kayu tak cukup lepas tu masa dah suntuk , peh giles !


so ni tak berapa nak siap , but nak tunjuk gak huhuhuu ..
Yang dah siap tu lupa nak snap , wee !

Thats only , thank you :)

Guna semula kotak - Recycle

7:07 AM 0 Comments

Assalammualaikum and selamat sejahtera semua ..

So entry kali ni nak share la cara kita nak recycle or mengitar semula barangan ..
Kali nak ajak buat kotak , senang je pun ..


Korang kan sekarang trend kat rumah pengantin ke apa apa event ada dapat kotak ken ken , sebagai buah tangan from tuan rumah untuk tetamu dia ..

Ada yang comel ada yang tidak , tetapi kita sebagai tetamu still akan terima setiap pemberian tuan rumah , thank you tuan rumah ..

Happy bila dapat buah tangan , yelah takde lah balik tangan kososng !
So kalau anne anne suka olah ken kotak tu menjadi lebih menarik konon limited edition la ken ..


Ni adalah kotak masa kami berikan kat tetamu yang datang rumah anne masa Februari lepas kakak anne punya wedding day kat Damansara ..


Kotak ni biase je tapi anne dah balut dengan kertas pembalut hadiah , make it more cute !

Senang je korang amik apa je bentuk kotak and korang gunakan semula , balut dan hias bagi cantik ..
Balut pun macam biase , macam balut hadiah tu ..


anne letakan chocolates and gula gula dalam tu , but sometimes i put money inside too !

okay lah hope korang boleh mencuba nanti , terima kasih :)

Monday, March 11, 2013

Happy Birthday My Lovely Roomates Teyha Sailormoon & Emy Deanne !!

11:01 AM 0 Comments
Assalammualaikum and selamat sejahtera semua ..

Kali ni macam tajuk entry la na cerita pasal kezutan yang anne dengan nani dah buat untuk teyha and emy ..

Haiya saya sudah kasi rotate berpuluh kali , ini juga jadi ka !
Last week , Sabtu kiterang roomates berempat ni keluar ke Sungai Besar pergi balik naik prebet tunggu berejam jam jam eh 2 jam lebih !

Sampai sungai besar tu terus ke zoo jumpa " harimau malaya " pau duit gaji dia , haha !
After done that , our money pun berkepuk kepuk , terus zas ke KFC jumpa atuk sedekah duit haha !

Dah beli anne dengan nani lari ke kedai kek , teyha dah marah da sebab nani cakap nak tengok tudung , kebetulan teyha nak jumpa kawan time tu , takan dia nak tinggal emy , so teyha membebel bebel macam mak nenek sesuai dengan cermin mata dia tu hehhee ( jangan marah sayang ! )

Happy birthday cik Teyha , cik Emi , we loves both of u 
Sampai KFC bagi teyha ni , nak ambik teyha sorry la lambat sikit ..
( teyha buat muka terkejut terharu nangis *propa je dia )

Emy pulak krik krik apesal ada nama aku apesal !
( Dah emy jangan bising , jom potong )

Emi yang sangat sweet dan teyha yang paling comel !
Potong sama sam tau !
Anne dengan nani buat selamba ba ba buat karaoke kat KFC menyanyi ..
birthday songs for both of them , la la la ..

Abai kan muka yang sememangnya macam tu , nani comel ken ken !
Korang bertiga , kenapa anne buat semua ni sebab anne nak korang ingat yang kenangan dengan korang akan selalu ada dalam ingatan and entry akan terus ada selagi boleh anne jaga ..
Korang take care , doakan anne terus maju dalam apa jua bidang ..
Memandangkan next sem anne practical anne tak dapat jumpa korang , korang jangan lupa anne !

To birthday girls Teyha & Emy :

Teyha suap emi :)

Emi suap teyha balik :)
Teyha sorry kay anne lambat sambut birthday teyha and cepat untuk emi , anne rasa tu je masa yang ada untuk kita , happy belated birthday teyha and happy coming birthday emy , semoga korang ceria sentiasa dan berjaya di dunia and akhirat , jaga diri :) 

Lots of L O V E : ANNE AMTIYAJ 

Lepas tu terus tak ingat apa sebab perut dah kruk krak kruk krak ..
haha tu tanda lapar la makna nya ..

yum yum yum sedap !

Okay lah itu sahaja , terima kasih sudi membaca :) sayang korang xoxo !


Sunday, March 10, 2013

Cuti Cuti Malaysia - Kelantan

10:40 AM 0 Comments
Assalammualaikum ..

Alhamdulillah kali ni nak share pasal cuti cuti Malaysia je , hello its Kelantan Shopping of course !

Okay ni cerita masa cuti raya cina lepas , dek kesibukan melanda diri tu yang tak dapat nak post haha ..

BUT banyak updated kat instagram and twitter masa kat Kelantan ni ..
Instagram Twitter : @anneamtiyaj 

By the way , dekat post list belambak entry yang belum di publish kerana menunggu baik punya line and some picture , sorry bahasa kucar kacir sedap macam rojak buah !

Jumaat malam gerak , petang Sabtu baru sampai haha !
Thank you Pak andak And Mak Andak tolong drive kereta masa perjalanan pergi :)

Patuhi jangan tak patuh !
gambar anne gambar mana mana ? 
Nak tengok nak tengok nak tengok ! sabar korang sabar sabar sabar lah !

Apa apa hal singgah breakfast kat Gua Musang kot kot !
Nampak tak tu jem jem jem sangat !
Bayangkan anne from Sabak Bernam 3 jam lebih and 4 jam sampai rumah Damansara dalam pukul 7 malam kot , lepas tu pukul 12 malam trus gerak ke Kelantan untuk 14 jam dalam kereta , jem jem jem huhuy !
Like seriously sangat dingin nya angin malam itu menyapa tubuh ku :)

Sampai dalam 2 petang lebih macam tu terus ke rumah kawan papa ..
Anak sedara dia ada buat kenduri kawin , zoom makan makan usha lauk pengantin kat kelantan tu ..

Best dapat goody bag speciaaaall vvip lah sangat haha !
ke homestay Kota Bharu , oh my favorite house Semi D ..


Kalau la Damansara ada Semi D and murah , alangkah indahnya !
Insyaallah anne insyaallah , kalau ada rezeki tertulis kita cari sebuah dua hahahahha ( cakap senang ! )

Sampai sana berehat lepas tu malam makan makan besar chinese new year ken ken , pun boleh ..


Menu : Ikan siakap masak tiga rasa , sotong goreng tepung , tom yam campur , khailan ikan masin , telur bungkus and sambal belacan timun :)

sian ko anne ko je yang belum dapat haha ! bagi orang lain dahulu okey , nampak tak ..
Time makan jangan ganggu , comot momot !
So balik membongkang tidur , hello sangat penat masa perjalanan tu , have a rest la sayang :)

Esok pagi ahad  , Shopping time !

First kiterang ke Pasar Siti Khadijah untuk breakfast makanan Kelantan such as nasi kerabu , nasi dagang and so on macam macam .. 
papa mama shopping la keropok and makanan bagai ..

Sebagai student senibina , macam ni la gaya nya :)
Bumbung Pasar Siti Khadijah
Bukti ! haha ..
So lepas ke Pasar Siti Khadijah gerak ke Pengkalan Kubor untuk shopping sakan haha !

Alhamdulillah berguna juga duit , by the way papa mama buat beli saja semua yang beli ni untuk meniaga huhu ..

Duit habis ke  : 
flast biru besar 2 , kuali besar sangat , moto besar Hara Davision untuk cucu tersayang , cerek besi , kendi besi 2 , kendi kristal 2 , bantal ulat gonggong , selimut bunga , tudung mudung mama and apa tak ingat :)

i miss this : ais krem ABc !
Nampak banyak papa mama grab on that day :)
Sempat diri melakarkan sejarah :)

Petang tu balik ke Semi D sementara kami , haha paling best masak maggi 10 bungkus makan , nampak tak jimat , but yes kenangan shopping kat Kelantan ..

Untuk beberapa jam tu rehat kan diri sebab malam ada event lagi , petang ke Pasir Putih ada kenduri arwah kawan papa .. Zoom !

Sebab kekangan waktu , tuan rumah sediakan makanan awal and kami di jamu dahulu , pak cik haji mantin abang shamsul  gau gau baca doa , thank you tuan rumah ..
Seterusnya , kami berpatah balik ke Kota Bharu untuk ke rumah kawan papa yang setiap hari bawa kami jalan jalan ni la , hehe !

Ada dinner , se what its a barbeque BBQ !

Kamping yang nak selesai dah , haha ambik gambar pun tengah nak licin di tarah !

Thank you so much tuan rumah :)
So bila perut dah kenyang apa lagi balik lah , berehat esok ada destinasi lain pulak ..

Isnin datang lagi , kali ni destinasi ke Pasir Mas shopping lagi dan lagi ..

Barang dapat : 
Seliper adik me and mama , bruch as a souvenier kawan tika ( adik ) , my long skirt , tudung mudung , makanan such as keropok , jeans and jalan jalan :)

Paling best bila dapat melintas landasan keretapi KTM haha seram sumpah !
Alamak gambar semua kat instagram and twitter @anneamtiyaj malas download lambat seh , sorry ..

Seterusnya berbaju kurung kuning ni nak ke Pengkalan Chepa kenduri kawin cousin kakak , wah Kelantan you ..
Bestnya jumpa kakak lama kot tak jumpa dia lepas kawin haha !

Pintu masuk :)
Belakang hadap sungai :)
Ni antara atap dia , cantik dah menarik :)
Wedding buat kat restoran but macam istana lama pun iya terasa wedding ala bali pun ada , sumpah besar sangat kawasan tu , tepi sungai tenang je :)

with bride and groom , jangan marah 3 kek tu secret recipe okay ( lapar SR pulak dah sekarang ni ! )
Thank you tuan rumah , makanan yum yum !
Alhamdulillah selesai semua , balik lah ..
Perjalanan balik nak hambik 10 jam walaweh :)

Thank you abang hafis drive kereta papa untuk perjalanan pulang !

Alhamdulillah kami sampai rumah 2am 2 pagi okay ..

Okay la korang pun jenuh dah kebawah , shaing is caring !

Thank you semua ..