Sunday, April 22, 2012

Kursus Keusahawanan di ILDAS

6:41 PM 2 Comments
Assalammualaikum .

so pada Jumaat and Sabtu kami pelajar semester 4 kolej Komuniti Sabak Bernam telah berpeluang ke 
untuk kursus keusahawanan 

Alhamdulillah semua berjalan lancar .
Kepada pihak ILDAS segala kekurangan dari kami harap diampunkan .

Terima kasih atas kesempatan dan memberi kami peluang bermalam di ILDAS yang serba menarik .

Institut Latihan Dan Dakwah Selangor
So terima kasih juga kepada Mira and Aza serta kawan yang lain yang susah payah jerit nama saya , sekurangnya dapat saya berpeluang berada di atas pentas ILDAS tersebut .

so ada la dapat saya merakamkan beberapa gambar kenangan bersama rakan sekelas .





To kawan semua terima kasih atas segalanya , memori seteruskan akan terus ingin dicipta !

Insyaallah , amin .

oklah , assalammualaikum .

Saturday, April 21, 2012

Pashmina Tutorial by Me !

12:02 PM 0 Comments
Assalammualaikum .

Hai guys so today anne ada la upload video tutorial kat youtube .
Alhamdulillah sekali lagi anne diberikan kesempatan dan waktu bagi merakamkan dan berkongsi sedikit sebanyak ilmu dalam pemakaian pashmina .

So ini adalah hidangan pada kali ini .

Anne harap kepada sesiapa yang dah tengok video anne dapat terus menyokong anne comment yang membina sangat diperlukan untuk masa hadapan anne .


meh la jenguk kalau sudi .

Sorry video ni record guna laptop webside camera so agak kurang baik kualiti video dia + dah upload bertambah la teruk nya .

So hope you guys like it :)

Terima kasih semua !!

Lirik Number One For Me - Maher Zain

11:50 AM 0 Comments
I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I’m here for you

For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it’s time for you to rise
For all the things you sacrificed

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I’m all grown up now
I’ts a brand new day
I’d like to put a smile on your face everyday

Mom I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face everyday

You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me

Now I finally understand
That famous line
About the day I’d face in time
Coz now I have a child of mine

Even though I was so bad
I’ve learnt so much from you
Now I’m trying to do it too
Love my kids the way you do

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I’m all grown up now
I’ts a brand new day
I’d like to put a smile on your face everyday

Mom I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face everyday

You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me

There is no one in this world
That can take your place
Oooh I’m sorry for ever taken you for granted

I will use every chance I get
To make you smile
Whenever I’m around you

Now I will to try to love you
Like you love me
Only God knows how much you mean to me

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I’m all grown up now
I’ts a brand new day
I’d like to put a smile on your face everyday

Mom I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face everyday

The number one for me
The number one for me
The number one for me
Oh oh
Number one for me

Thursday, April 19, 2012

Melepaskan Sesuatu Yang Disayangi

12:16 PM 0 Comments
Assalammualaikum :)

Bersyukur kita ke hadrat ilahi dapat lagi kali ini saya mengarang sesuatu untuk saya memuatkan ke blog saya yang tidak seberapa ini .

Alhamdulillah dapat kiranya jari jemari saya dikerakkan disamping adalah satu senaman sihat buat tulang jemari saya .

So hari ini saya nak ulas satu ayat yang saya gemari dan juga menjadi antara ayat dah falsafah hidup saya selama perjalanan kehidupan saya ini .

Saya ini juga telah saya gunakan sebagai " bio di twitter saya @anneamtiyaj "


" If you love something , let it go . If it comes back to you , its yours forever . If it dosent , then it was never meant to be "

translate to Bahasa Malaysia 

" Andai kamu menyayangi sesuatu , biarkan ia pergi . Jika ia kembali semula kepada mu , maka ia milik mu selamanya . Jika tidak , ia tidak akan pernah bertujuan menjadi kepunyaan mu " 

so maknanya , kalau orang yang kita sayang terpaksa pergi meninggalkan kita kan ? 
Biarkan lah dia pergi sebab dia tak pantas untuk kita pada waktu itu . 

Bayangkan dia tinggalkan kita , lepas tu kalau dia tak bahagia tanpa kita . 
Mesti dia akan berusaha and cari kita balik .
Masa tu Allah buka dah hati dia betapa pentingnya kita and pengorbanan kita .
Maksudnya dia dah menyesal la tuh .

So kalau kita sayang dia tak salah untuk kita terima dia , insyaallah mungkin itu kemaafan terakhir dan itu juga selamanya.

step seterusnya : kita hanya mampu berdoa untuk yang terbaik .

Macam biasa lah jodoh dan pertemuan kan di tentukan Allah .
Setiap yang berlaku pasti akan ada hikmahnya , percayalah .

Kalau ada sebab mestilah ada penyebab atau disebabkan , renungkan .
So jangan lupa cari jalan penyelesaian yang terbaik okay !

Ok lah terima kasih kerana sudi membaca :)

Wednesday, April 18, 2012

Aktiviti Cuti Semester Kedua 2012 ( Seminggu )

2:40 PM 0 Comments
Assalamualaikum and macam biasa hai semua :)

Syukur dengan limpah dan kurniaNya dapat lagi kita bertemu hari ini di post yang seterusnya .

Wah . So kali ni takde la panjang melebar .

Biasa la bila cuti semester tiada la 24 hours menghadap buku still nak jalan kan .
Cuti cuti Malaysia !!

10 April 2012 - 18 April 2012 

Ingat lagi mak lang aka alang jatuh kat rumah dia so mak andak bawa dia gi pusat perubatan la after tu dia singgah rumah .
anne offer la untuk tinggal and teman dia kat Puchong .
before sampai rumah alang bawa kiterang singgah makan jap , lepak .
 perkena otak-otak .


esok tu bangun alang cakap nak breakfast mane ? "mana je la alang kay"
So Alang bawak gie Bistro . yum yum yum .
Tengahari tu jejejalan dengan alang shopping at Pavillion Kuala Lumpur .



Huhuhu memang saya selekeh gile ! malas jer nak melaram , entah kenapa .
Pastu bila tengah hari Shahazrin datang so kiterang pun lunch kat Mcdonal Bukit Bintang .
Then jalan gi jalan Kenanga ! First time tapi sebab petang and weekend kedai sume tutup .

Penat dah balik la , malam dinner kat restoran otakaww lagi .
Esok pagi Ahad tu breakfast kat Bistro lagi .
Tengahari teman alang gi Avon and shopping barang rumah kat Tesco Puchong .
Luar Tesco ada la booth jualan barangan Thailand sempena Tahun Melawat Thailand .
Thanks Alang belikan Ain Baju :)

Esok tu Isnin Kakak , Abang Hafis , Kak Intan , Shahazrin tak kerja and apa lagi kiterang zoommmm ke Bangsar jalan cuci mata .
After penat kami ke One Utama lah pulak kan .




Selasa , Khamis , Jumaat dok rumah la jawabnya semua yang tersayang sibuk kerja .
Buat kerja final projek yang banyak gila tuh .
Jaga Balqis . Jaga Jaga jaga .

Rabu datang lagi !!
" DAULAT TUANKU "
thanks dapat cuti cuti cuti .
Kami Ke Ulu Yam untuk Picnic and mandi manda .


Balik mandi manda singgah tepi jalan kat Kepong makan la kan .
- Mee Bandung
- Mee Rebus
- Mee Sup Ayam
- Rojak Pesembuk


Atikah Adik Sayang !
Kepenatan kan , apa lagi balik rumah rehat .

Sabtu malam pulak ? ha macam biasa rumah saya ada event lagi .
Kali ini event majlis penutup bersama Kelab Sepak Takraw Damansara .
Banyak makanan and dengar la papa bermesyuarat !

Anak Abang Takraw !!
Ahad kemas barang nak balik Sabak Bernam !!

Tunang Kakak Thanks untuk ni : I like !!
Sapa nak cakap : deal and not free : harga boleh runding !!
Huhuhuuu :)



Okay lah itu sahaja , terima kasih sudi singgah blog anne tau !!

Tuesday, April 17, 2012

Melacca , Malaysia ( wonderful world heritage city )

4:05 PM 0 Comments
Assalammualaikum and Hi you alls rindu sangat da nih !!

Apa kabar semua macam biasa la anne nak share dengar readers pasal kehidupan anne sedikit sebanyak di Malaysia .

Tempat menarik yang dilawati and aktiviti anne seharian .

For this one anne nak cerita about Malacca, Malaysia .

Alhamdulillah dapat sekali lagi anne ke melaka bersama rakan seperjuangan sejurusan .

By the way , kiterang bukan la holiday semata actually kiterang ni buat research pasal rumah tradional melayu Melaka at Kampung Morten .
Please Wait ! Hold on about Malacca City yeah .



Isnin , 2 April 2012

Anne nak cerita pasal lawatan kiterang ke Stadium Akuatik Bukit Jalil and Stadium Nasional Bukit Jalil .
Memang teruja lah sebab at that time masuk guna pintu vvip and dapat lepak kerusi vvip , jalan jalan atas bar lapan and snap picture atas rumput mahal tu !!






Batak ke tak batak , anne don’t mind orang nak cakap apa coz anne tak pernah membayangkan dapat perhormatan sedemikina rupa .

Praise to Allah , Alhamdulillah .



Wow oh my Prada ! From Sabak Bernam to Bukit Jalil then to Melaka , It’s a long journey ken ken .

Kiterang dukat kat Dream Hotel at Bandar Hilir rasanya .
Malam tu after dinner kiterang dibawa ambil angin malam kat River Cruise , best lah dapat tengok Melaka yang semakin membangun dan mempunyai permandangan yang indah .






Selasa , 3 April 2012

Dalam pukul 8.00am kiterang gerak to Bandar Bersejarah Melaka untuk kiterang start our research and we all kena pilih 5 bangunan bersejarah untuk lukis bangunan tuh untuk subjek Lukisan Persembahan .








Tengah hari kiterang lunch kat Mcd ramai ramai , solat and jalan jalan la .




2.00pm kiterang kembali berkumpul untuk ke Kampung Morten untuk subjek Lukisan Kerja .
Apa yang kiterang harus lakukan? Setiap pelajar telah dibahagiakan kerja dan rumah masing-masing untuk diukur and mengkaji latar belakang rumah tersebut .
Anne jadi reporter lah jawabnya tanya itu dan ini .





So melihat kepada fizikal kawan semua memanglah penat sangat , but Alhamdulillah lawatan penduduk mesra sekali dan rumah Melaka disana cukup indah dah cantik .
Malam macam biasa la , dinner kat Bandar Hilir .

Rabu , 4 April 2012

Terasa sekejap duduk Melaka sebab memang best sangat !
Sebelum balik kami sekali lagi berpeluang untuk mengambil angin terakhir di Melaka .
Yang jalan makan angin saja ada yang shopping sakan pun ada , biasalah bercuti .







So untuk keesokan harinya kami still datang kelas !



Aku sayang korang !!
Okay thanks for reading !!
Selamat Datang Ke Melaka Sebab Anda Tidak Akan pernah Menyesal !!
I LOVE MELACCA !!
Bubye :)

Sunday, April 15, 2012

Ayat Sweet :)

10:05 AM 4 Comments
Assalammualaikum Salam 1 Malaysia


Cinta seperti matahari, ia tetap bercahaya. 
Walau malam menjelma, cahayanya pada bulan tetap menerangi kekadang ia juga gerhana tetapi akan kembali jua kecerahannya.

Cinta adalah santapan jiwa. 
Jiwa tanpa cinta bagai rumah yang kosong. 
Cinta tanpa menjiwai bagai layang-layang putus tali.
Cintu adalah buta…

cinta tidak mengenal usia, paras rupa, mahupun kekayaan dan harta karun, tetapi dari keikhlasan dari hati setiap insan antara satu sama lain.
Tidak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan sikap ramahmu kadang kala dibalas dengan sikap tidak sopan. Jika cinta suci tidak datang daripada tabiatnya, maka tidak ada gunanya cinta yang dibuat-buat.

Sayang tidak bermaksud cinta. 
Suka tidak serasi dengan cinta. Kagum tidak bererti cinta. 
Bangga tidak semestinya cinta. 
Cinta adalah CINTA .

Cinta itu seperti sinar matahari, memberi TANPA mengharap kembali. 
Cinta itu seperti sinar matahari, TIDAK MEMILIH siapa yang ia sinari. 
Cinta itu seperti sinar matahari yang MEMBERI KEHANGATAN DI HATI..
Cinta umpama ‘treasure hunt’. 

Cita cita dan tujuan kita satu untuk menuju ke penamat yang paling mengembirakan. 
Namun di dalam perjalanan kita akan menghadapi pelbagai rintangan dan cabaran. 
Andainya tidak mampu meneruskan, kita akan tersungkur dan hadiah utamanya akan di kebas oang lain. Tetapi tak usahlah kecewa. 
Walaupun hadiahnya tidak kita perolehi, tetapi keseronokannya kita sudah rasa. 
Jadi bercintalahsepenuh hati. 
Namun janganletakkan harapan terlalu tinggi.
Kekecewaan terlalu pahit untuk ditelan, terlalu payah untuk dilupakan namun dalam cinta pasti akan merasai kecewa dan dikecewakan walau bukan itu matlamat dalam setiap percintaan.
Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. 
Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu…
kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari….

Cinta suatu yang indah, cinta boleh buat kita gundah, cinta buat hati berdarah dan cinta jua boleh membawa kesalan yang tak sudah



<3 <3 <3 

Itu sahaja . 
Terima Kasih . 
By The Way saya nak share link ayat jiwang nie .


Saturday, April 14, 2012

Khidmat Komuniti Rumah Anak Yatim Sekendi , Sabak Bernam .

3:00 PM 2 Comments
Assalammualaikum and Hi !!

So selamat membaca okay .

Untuk semester ini anne ade tak percaya yang anne terpilih untuk tergolong dalam 10 tunggak utama Sekretariat Rukun Negara Kolej Komuniti Sabak Bernam .

SRN ni adalah kelab yang ahli nya terdiri dari seluruh warga kolej dan tunggak utamanya dipilih oleh pensyarah sendiri .
Alhamdulillah anne terpilih sebagai naib president daripada hasil undian ahli .

Sekretariat Rukun Negara ni berfungsi sebagai mengingatkan kembali kepada pelajar dimana pentingnya sifat kewarganegaraan dan sejarah sesebuah Negara .
Bagi kesedaran kepada pelajar lah , pentingnya semangat patriotik lah .

So that day , we alls bergabung Jawatan Perwakilan Pelajar (JPP) , Pembimbing Rakan Siswa (PRS) and Sekretariat Rukun Negara (SRN) untuk khitmat komuniti membuat lawatan mesra di Rumah Anak Yatim Sekendi, Selangor .


Seminggu sebelum kami ke sana kami telah menjalan kutipan derma dan sumbangan dari seluruh warga kolej dan ia mendapat sambutan .

Anne jadi pengacara majlis jer . Spontan time tu . Buat jer la apa yang termampu , mira and ihsan yang tolong untuk sediakan text , thank you tau !



Alhamdulillah , terima kasih kepada semua yang telah menghulurkan sumbangan kerana sedikit sebanyak ia dapat meringankan bebanan .

Best giler sebab dapat mengisi masa lapang hujung minggu and beramah mesra dengan penghuni rumah anak yatim tersebut .

Kami ditemani oleh dua orang pensyarah kolej iaitu Puan Esuryati dan En. Bukhari .

Masa yang singkat telah kami manfaatkan sebaiknya dengan menyelitkan beberapa aktiviti telah dijalankan seperti senaman erobik , ice breaking, telefon berkarat, kotak beracun and membina bakat .
Alhamdulillah aktiviti yang dirancangkan berjalan dengan lancar .

Thank you Asri untuk semua photo kenangan nih kay !


Harapan saya agar saya dapat kembali ke rumah tersebut dan berjumpa mereka lagi , amin .

: sewaktu menaip bingkisan ini anne sedang selsema dan kurang sihat :

Itu sahaja , terima kasih !!