Monday, August 29, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2011 Khas ( the whole world ) !

Assalamualaikum and Hi !!


So semua pun tahu insyaallah esok kita akan merayakan satu perayaan yang umum juga mengetahui . 
Hari Raya Aidilfitri 2011 ! Insyaallah .
So : Untuk yang tak tahu . Anne na cerita serba sedikit la . Raya Aidilfitri ini adalah Perayaan untuk Umat Islam yang diraikan pada bulan Syawal setelah sebulan berpuasa dan beribadah di bulan Ramadhan mengikut kalender Islam . Pada 1 Syawal di setiap Masjid di dunia akan mengadakan Solat Hari Raya Aidilfitri and banyak lagi amalan sunnah Rasullulallah yang kita boleh lakukan . 

Di hari mulia Syawal ini pula, umat Islam adalah amat digalakkan untuk: -

1) Mandi sunat hari raya sebelum keluar menunaikan solat sunat Aidilfitri.
2) Menjamah makanan sebelum kelua dari rumah.
3) Memperbanyakkan Takbir.
4) Mengucapkan selamat dan mendoakan antara satu sama lain ; Tiada masalah untuk menggunakan apa jua kalimah, asalkan ianya mempunyai maksud yang sama. Contohnya,”Semoga Allah menerima amalan (amalan dan ibadat di Ramadhan) kami dan kamu”.
5) Memakai pakaian terbaik yang ada; Bagaimanapun, perlulah mengikut kemampuan dan tiada pembaziran dibenarkan. Demikian juga, tidak dibenarkan untuk menghina pakaian orang lain yang kurang indah dan mahal (kecuali pakaian seksi dan tidak menutup aurat memang diharamkan di dalam Islam).
6) Menukar jalan ke tempat solat (balik dan pergi)
7) Berziarah dan merapatkan silaturahimi sesama Muslim sempena musim cuti yang diperolehi. 
8 ) kita diwajibkan membayar zakat fitrah.


So , itu la serba sedikit :)

Me ! Ain a.k.a anne mahu mengucapkan . Selamat Hari Raya Aidilfitri 2011 and Maaf Zahir dan Batin .
If di sepanjang penulisan dan perkenalan kita yang secara lansung and tidak lansung ni dah menguris or melukakan hati mana-mana pihak . Ampun dan maaf dipinta ! Im sorry yeah . .


So , Petang ni akan pulang brhari raya di Batu Pahat , Johor . Doakan perjalanan kami sekeluarga pergi dan balik dengan selamat tau .

Family <3 relatives <3 Friends <3 Ex Boyfie <3 Malaysia <3 Social Networking Friends <3 Muslims <3 World <3 Semu semua la !!


Okey : Hati hati di Jalan raya !! Terima kasih :)

No comments:

Post a Comment